Przechadzając się obok aptecznych półek pełnych suplementów diety, można się zastanawiać: Czy dostarczam sobie wystarczająco dużo składników odżywczych? Przemysł suplementów o wartości 35 miliardów dolarów rocznie podsyca tę ciekawość krzykliwymi etykietami i twierdzeniami, mając nadzieję na podsycenie przekonania, że wszyscy musimy uzupełnić kilka braków w diecie.
Dobra wiadomość? Większość suplementów nie jest konieczna. Nadszedł również czas, aby myśleć szerzej – jak w maksymalizacji mieszanki żywności na talerzu.
„Ludzie zwykle pytają o różne suplementy, ale chcemy, aby skupili się na ogólnym zrównoważonym wzorcu żywieniowym” – mówi Emily Blake, zarejestrowany dietetyk w stowarzyszonym z Harvardem Brigham and Women’s Hospital. „Szybkie poprawki są często promowane jako brama do zdrowia, podczas gdy bardziej zrównoważone zmiany są tym, co będzie poruszać igłę”.
Kto potrzebuje multiwitaminy?
Duże pojemniki, jasne kolory, a nawet gumy przypominające cukierki: Kto może się oprzeć łatwości i atrakcyjności multiwitamin? Może się wydawać, że codzienne łykanie pigułek lub specjalistycznych preparatów zawierających kombinację witamin, minerałów i innych składników odżywczych to polisa ubezpieczeniowa.
Ale jeśli jesteś ogólnie zdrowy i jeść zróżnicowaną dietę, nie ma po prostu potrzeby, mówi Teresa Fung, adiunkt żywienia w Harvard T.H. Chan School of Public Health. „Tabletka witaminowa nie zawiera wszystkich korzystnych rzeczy w żywności” – mówi Fung. „To nie jest droga na skróty”.
Następujące czynniki, jednak sprawiają, że bardziej prawdopodobne jest, że ktoś będzie korzystać z przyjmowania multiwitamin:
Wiek. Z zaawansowanym wiekiem mogą przyjść kłopoty z przeżuwaniem i połykaniem lub spadek chęci do spożywania odpowiednich posiłków.
Ciąża. Ponieważ wiele ciąż jest nieplanowanych, kobiety w wieku rozrodczym powinny rozważyć codzienne przyjmowanie multiwitaminy zawierającej witaminę B – folian, zwany również kwasem foliowym, który – jeśli jest przyjmowany we wczesnym okresie ciąży – może obniżyć ryzyko wystąpienia wad mózgu i rdzenia kręgowego u rozwijającego się zarodka.
Problemy z trawieniem. Niektóre choroby, takie jak celiakia, wrzodziejące zapalenie jelita grubego i mukowiscydoza, mogą zakłócać normalne trawienie. Podobnie może być z bypassem żołądkowym, operacją odchudzającą, która usuwa część przewodu pokarmowego.
Niektóre leki. Inhibitory pompy protonowej na refluks i zgagę mogą uniemożliwić nam prawidłowe wchłanianie witaminy B12. Niektóre leki na chorobę Parkinsona również hamują wchłanianie witamin z grupy B, a leki moczopędne, przyjmowane w celu obniżenia ciśnienia krwi, mogą uszczuplać zapasy magnezu, potasu i wapnia.
Na co zwracać uwagę
Niewielu z nas cierpi na niedobory składników odżywczych, chyba że celowo unikamy całych grup żywności lub w inny sposób drastycznie ograniczamy naszą dietę – mówi Teresa Fung, adiunkt ds. żywienia w Harvard T.H. Chan School of Public Health. Jeśli już, to „jesteśmy krajem nadmiernej konsumpcji”, mówi. Chociaż brak bezpieczeństwa żywnościowego jest poważnym problemem w Stanach Zjednoczonych, jeśli jesz kilka posiłków dziennie i różne rodzaje żywności, jest mało prawdopodobne, że masz niedobór kalorii lub składników odżywczych.
To powiedziawszy, kobiety są rzeczywiście narażone na przyjście na krótko na garść witamin i minerałów z powodu wieku, zmian hormonalnych lub innych czynników. Oto składniki odżywcze, których niedobór jest najbardziej prawdopodobny.